Gezonde keuzes         

Groente en fruit

Als Lekker Fit! School stimuleren wij een omgeving waarin kinderen gezonde eetgewoonten aanleren. Dit begint thuis met een goed ontbijt. In de kleine pauze krijgen de kinderen de gelegenheid om iets te eten en te drinken. Bij ons op school is de afspraak dat we alleen groente of fruit eten. Dit wordt dan gezamenlijk in de klas gegeten. Wij zien dit als een waardevolle investering in de gezondheid van de leerlingen nu en later als zij groot zijn.

Drinken

Op school promoten we water als gezond alternatief voor zoete dranken als frisdrank, sapjes en energy drinks. De kinderen nemen een flesje water mee en mogen onder schooltijd altijd water drinken.

Het voedingscentrum heeft een helder overzicht gemaakt van hoeveel suiker er in pakjes drinken zit. Voor het artikel en dit overzicht kunt u hier klikken.

Trakteren

Kinderen krijgen per schooljaar al gauw 30 traktaties. Dat mag ook, want jarig zijn is feest! Maar het is dan wel goed om traktaties voor op school klein te houden en niet te calorierijk te maken. Of geef in plaats van iets eetbaars een klein cadeautje. 

Als Lekker Fit! school hebben wij het volgende motto voor trakteren: één is genoeg en klein is oké.

De traktatie is klein en de kinderen krijgen zo minder vet, suiker en zout binnen. Natuurlijk is de traktatie zo nog steeds feestelijk, maar wel gezonder voor onze kinderen. Zo vieren we wél feest, mét wat lekkers én blijft iedereen Lekker Fit! Voor voorbeelden voor gezonde traktaties kunt u een kijkje nemen in het traktatieboekje van het voedingscentrum.

Afbeeldingsresultaten voor gezonde traktatie

Een uitnodiging voor de schooldiëtist, hoe gaat dat?

 

Ieder jaar wordt er op school een Fittest gedaan. Tijdens deze test worden de kinderen gewogen en gemeten. Alle kinderen die wat zwaar zijn voor hun lengte worden uitgenodigd voor een gesprek bij de schooldiëtist bij u op school.

Uw kind wordt bij de schooldiëtist nogmaals gewogen en gemeten. Deze keer wordt ook naar de bouw van het kind gekeken en daar wordt rekening mee gehouden. Ieder kind en ieder lichaam is anders. Als het nodig is, worden de eet- en beweeggewoonten besproken. De schooldiëtist kan aan de hand daarvan persoonlijke tips geven om gezonder en fitter te worden! Vaak kunnen kleine simpele veranderingen in het dagelijkse eet- en beweegpatroon uw kind weer op een gezond gewicht krijgen.

Ook voor andere voedingsvragen kunt u bij de schooldiëtist terecht. Bijvoorbeeld wanneer u twijfelt of uw kind voldoende eet en juist te dun is. Of als uw kind last heeft van diarree of verstopping. Neem gerust contact op zodat u een afspraak bij de schooldiëtist kunt maken. Voor kinderen is dit namelijk geheel gratis.

Een gezond gewicht, gezond eten en goed bewegen is belangrijk. Uw kind kan zich dan beter ontwikkelen en concentreren. Goede eet- en beweeggewoonten kunnen zelfs invloed hebben op de stemming van een kind. Te veel suiker maakt een kind ongeduldig, druk en moe, terwijl vitaminen en mineralen een kind positieve energie geven.